Gardaland  
 
 


 
A mobil fémfelület kezelés technológia lényege
 


A mobil homokszórást, homokfúvást az alábbi technológia szerint végezzük:

A munkavégzés helyének megközelíthetőnek kell lenni kisteherautóval, ami egyrészt a munkalevegőt szolgáltató nagyteljesítményű diesel meghajtású kompresszort szállítja.

A nagyteljesítményű kompresszor homokszóró tartállyal, légtömlővel van összekötve. A légtömlőt úgy kell elhelyezni, hogy közterületet, járdát, ne keresztezzen lezárás nélkül. A homokszóró munkaegység feltöltésre kerül a tisztítandó felület által elvért típusú homokszemcsével, ami alap esetben szárított, zsákolt, osztályozott kvarchomok. A munka megkezdésekor egy próbafújást készítünk, így a megbízó meggyőződhet, hogy a keletkezett tisztított, felület egybevág az elvárásával.

A homokszóró berendezés kezelője egy speciális védőöltözetben dolgozik, ami védelmet biztosít a technológia káros fizikai behatásaitól. A védőöltözet frisslevegőt is biztosít a kezelő számára, így teljes védelmet nyújt a porártalmaktól is.

A homokszórás munka környezetében védőfelszerelés nélkül tartózkodni tilos.

A homokszórás tisztítás meglehetősen nagy zajkibocsátással jár a munkalevegő kiáramlása miatt.

A homokszórásos technológia a tisztítandó felülettől függően, ami kő, tégla, fa felület esetén négyzetméterenként kb. 11-22 kg, fémfelületeknél kb. 22-51 kg homokszemcse kerül felhasználásra, amit még megnövel a felületről eltávolított szennyeződött réteg súlya, ami például vakolateltávolítás estén nem elhanyagolható.

A technológia során keletkezett melléktermék, elszállításáról a megbízónak kell gondoskodnia. Ezen felületek tisztítása esetén a keletkező melléktermék nem veszélyes hulladék, ezért azt normál építési hulladékként lehet kezelni.

.A technológia lehetséges alkalmazási területei:

- Fémfelületek (acél, öntöttvas, alumínium, bronz tisztítása):


A szórt homokszemcsék eltávolítják az oxidációkat, festékeket és lakkokat, fémtiszta felületet hozva létre ez által. A technológia nagy előnye, hogy a kémiai eljárásokkal szemben nem marad hátra a további felületbevonás lehetőségét befolyásoló vegyi anyag, ezen túlmenően jól tapadó érdes felületet hoz létre.

 

- Fafelületek esetén:


A homokszórásos technológia eltávolítja az elöregedett részeket, a festékeket, és lakkokat. Mivel a fa eltérő szilárdságú egységeire másképpen hat a technológia, ezért a nyersfa erezetének kiemelésére is alkalmazható, így rusztikus hatás elérése céljából is. Ezen túlmenően a technológia még használható faburkolatok, mennyezetek, és egyéb faszerkezetek tisztítására, antikolására is.

 

- Kő és téglafelületek (tégla, kő, terméskő, beton, tisztítása):


A homokszórásos, homokfúvásos technológia más tisztító eljárásokkal szemben nemcsak a különböző szennyeződések, kosz, korom, mohásodás, festékrétegek és anyagmaradványok az eltávolítását végzi el az adott tisztítandó felületről, hanem a felület felső mikromiliméternyi rétegének eltávolításával fel is frissíti a felületet.

 

Gardaland Kft. | Telephely: 5600 Békéscsaba, Gyár u. 4. | info@gardaland.hu | www.gardaland.hu