Földfúrásos tevékenység

földfúrás Békéscsaba földfúrás Békéscsaba földfúrás Békéscsaba

Ezen tevékenységünk várhatóan 2020 márciusában indul!


A Gardaland Kft, és az Ádám Tüzép Kft partnerség keretében 2019 évben megkezdi komplex speciális földfúrásos tevékenységét a szakma által generált elvárásoknak megfelelve, valamint a megbízók/megrendelők bíztatására.

Arra törekszünk, hogy teljes körű „kisebb” - a geotermikus kútfúrás kivételével - szakmai volumenű földfúrásos szolgáltatást mi tudjuk nyújtani helyi-regionális szinten, megfelelő szakmaisággal, és természetesen az ehhez szükséges géppark, berendezés állomány rendelkezésre állításával, fejlesztésével. A teljes üzleti ág, platform kiépítése jelenleg folyamatban van a megrendelői igények napi szintű, totális szondázása mellett. A célunk az, hogy a földfúrásos profilt az állandó, folyamatos kihívások miatt, a jelen kor technikai elvárásainak megfelelően, saját stábbal szüntelenül fejleszteni kívánjuk.

A végezni kívánt tevékenységek sora:

 1. Csigás földfúrás, csősajtolással
 2. Vízkút, talajvízkút fúrása
 3. Irányított fúrás, saját fejlesztésű szondával


A földfúrásos tevékenységről általában:


földfúrás Békéscsaba

Az építőiparban, valamint az építmények, tereptárgyak kivitelezésekor elengedhetetlen követelmény manapság már az, hogy a földmunka végzése is szervesen kötődjön az építő tevékenységhez, ami igen meghatározó speciális szakmunka mind volumenben, időben, mind költségben.

Ebből adódóan már nem elég hagyományos technológiával-ásással, nagy idő-költség ráfordítással elvégezni ezt a munkafolyamatot, több meghatározó tényező is erre mutat.

 1. Sokkal pontosabb kivitelezés érhető el, mint a kézi hagyományos földmunkáknál általában
 2. Gépesítve a földfúrást igen lerövidül a kivitelezésre fordított idő, ami fontos a jelen építési projektek megvalósításánál.
 3. A kivitelezés során a későbbiekben nem keletkezik a tömörítetlenség miatti süllyedés, felület beszakadás, mint a korábban.
 4. Más hagyományos technológiákkal ellentétben, amikor még meg kellett bontani az útburkolatot, beton felületet, sokkal kímélőbb a kivitelezés mind az akadályoztatás, útlezárás, mind pedig a szállító járműforgalom tekintetében.
 5. Költséghatékony, mivel nincs szükség helyreállításra, nincs keletkező nem kívánatos hulladék, valamint jelentős földmunka sem generálódik, így felesleges forrás ráfordítást sem igényel.
 6. A nyílt bontásos-árkos technológiával szemben a természet, fauna érintetlen marad, nem szenved károsodást, a földfúrás alkalmazásával a környezetvédelem igen meghatározó előírásait is maradéktalanul be lehet tartani.

Csigás földfúrás


földfúrás Békéscsaba

Hagyományos ásás nélkül végzett földfúrás különböző méretű csigával a talajfelszín, burkolat megbontása nélkül, gépi fúróberendezés alkalmazásával, közmű - közműhálózat kiépítésénél. A furatot kellő méretre bővítjük, majd a kilépési oldalon behúzzuk a megrendelő által előírt termékcsövet.

Jelenleg 95;140;200;250;300-as átmérőjű furatok készítése lesz lehetséges, 20 méteres maximális hosszban.

Kinek javasoljuk: gáz, vízi, csatorna közművek építőinek, lakossági beruházóknak


Acélcső sajtolása


földfúrás Békéscsaba

A burkolat, útburkolat, talajfelszín megbontása nélkül végzett csőbetolásos munka, melyet hidraulikus préssel sajtolnak egészen addig, míg a megrendelő által kívánt hosszt el nem érik, a közbenső csőszakaszok helyszíni hegesztése mellett. A csőben lévő földet a sajtolás közben fúrócsigával távolítják el.

Jelenleg a megrendelői igényekhez alkalmazkodva folyik a kivitelezési méretek paraméterezése.

Kinek javasoljuk: gáz, vízi, csatorna közművek építőinek, lakossági beruházóknak, kisebb cégeknek, vállalkozásoknak


Vízkút, talajvízkút fúrása:


földfúrás Békéscsaba

Gödrök ásása nélkül végzett munkálatok, nem készülnek árkok a munkaterületen, a féltve őrzött, gondozott, ápolt kertek nem kerülnek feldúrásra. A megrendelői igényeknek megfelelően végezzük tevékenységünket, a talajvíz rétegeibe végezzük a vízkút-kerti kút fúrást a kívánt mélységre. A fúrás megkezdése előtt, feltérképezzük a területet, helyszínt, majd felvonulunk a munkagépünkkel, és a ráillesztett fúróberendezéssel elkezdjük a fúrást, továbbá javaslatot teszünk az alkalmazásra kerülő béléscső méretére. Külön igény esetén elvégezzük a vízkút beüzemelését is.

A már meglévő vízkutak esetében végzünk kúttisztítást, valamint kútjavítási tevékenységet is.

A hálózati, vezetékes víz egyre többe kerül, és még manapság is folyamatosan emelkedik az ára, így a kútépítés költsége nagyon rövid idő alatt, átlagosan 2-3 év alatt megtérülhet.

Jelen túlhajszolt, túlterhelt világunkban nagyon nagy kincs az ivóvíz készlet, annak birtoklása, így felelőtlenség lenne a térségre jellemző jó minőségű ivóvizet elherdálni öntöző vízként.

Jelenleg a megrendelők által megfogalmazott várható volumenekhez méretezzük kapacitásunkat.

Kinek javasoljuk: Lakossági beruházóknak, kisebb, nagyobb cégeknek, vállalkozásoknak, valamint mezőgazdasági őstermelőknek-termelőknek, társulásoknak.


Irányított fúrás, saját fejlesztésű szondával


földfúrás Békéscsaba

Az irányított fúrás egy olyan technológia melynek alkalmazásával nem szükséges megbontani a földfelszínt.
Alkalmazása sokkal kevesebb problémát okoz mind a lakosság, mind a közúti forgalom tekintetében. Akár az úttest, járda, vasúti pályák, vagy folyó meder alatti átfúrásra is alkalmas a technológia. Rengeteg előnnyel rendelkezik a nyíltárkos közműfektetési eljáráshoz képest:

 1. Nem igényel sok munkagépet, elenyésző munkaterület igénye van, és a munkagépek darabszáma, valamint azoknak jóval rövidebb üzemeltetési idejéből adódóan a kipufogógáz kibocsájtás is töredéke, a megszokott építési munkálatokhoz e területen általánosan használt gépi berendezésekéhez képest, így a bemutatott technológia alkalmazásával a környezeti megterhelés is jóval kedvezőbben alakul.
 2. A felszíni növényzet érintetlen marad
 3. A környezetet csak az elkészült furat közvetlen közelében éri behatás
 4. Nem kell közutakat, járdákat lezárni és felbontani a kivitelezéshez, így nem akadályozza a közlekedőket és nem alakulnak ki felesleges forgalmi dugók
A fentiekben vázoltak miatt sokkal gyorsabb kivitelezési eljárást tesz lehetővé az irányított fúrás, mivel nem igényel utólagos talajmunkát és nincs utólagos talajsüllyedés sem.


Az irányított fúrás folyamata


földfúrás Békéscsaba

Az irányított fúrás első meghatározó fő lépése a pilóta furat elkészítése. Ennél a folyamatnál a hajlékony fúrószárak végére egy jeladó szonda, és egy fúrófej kerül elhelyezésre. A fúrófej speciális ferde kiképzése teszi lehetővé az irányítást. Ezen ferde kiképzéshez van kalibrálva a szonda, így a fúrás irányításához információt kapunk arról, hogy milyen pozícióban áll, merre halad a fúrófej. Az irányíthatóságot nagymértékben befolyásolja a fúrószárak hajlékonysága és a talaj keménysége is.

Fúrás közben egy dugattyús pumpa segítségével a fúrószárak belsejében a fúrófej fúvókáihoz fúróiszapot (Bentonit és víz keverékét) kell folyamatosan eljuttatni. Ez biztosítja a fúrófej hűtését, növeli a fúrás hatékonyságát és irányíthatóságát, valamint talajstabilizáló hatása is van egyaránt. A bepumpált folyadék állandóan öblíti a furatunkat, és felúsztatja a fúrás folyamán levált rétegeket.

A fúrófej mögött elhelyezett szonda jeleit egy felszíni egység fogadja, és kommunikálja az aktuális mélységet, dőlésszöget és a fúrófej induláshoz viszonyított elfordulási szögét.

Az irányítás, úgynevezett sajtolással történik. A fúrásvezető a felszíni vevőegység segítségével utasítást ad a gépkezelőnek, hogy a fúrófejet milyen elfordulási szögre állítsa. Ezt követően csak a fúrószárakat szükséges előrefelé nyomni, mert a ferde kiképzés okán a kívánt irányba tudjuk folytatni a fúrást.

Jelenlegi technológiák rádió kommunikáció segítségével állapítják meg pozíciójukat, melyre azonban a nagyfeszültségű vezetékek és telekommunikációs kábelek interferenciája hatással van, és ezért ezen tényezők nagyban befolyásolják a mérés pontosságát (ami, akár több 10cm-es pontatlanság is lehet). Ez a tévedés a mai világban egyáltalán nem tolerálható, figyelembe véve a városi, területi folyamatos urbanizációs fejlesztéseket, ami a közművek sűrűségét generálja.

A második lépés a furat felbővítése. A pilóta furat elkészültét követően a fúrószárak végén elhelyezett szondaházat és fúrófejet eltávolítjuk, és egy bővítő fejet helyezünk el, melynek segítségével a furatunkat a szükséges méretre tudjuk bővíteni akár több lépcsőben is. A folyamat végeztével, egy speciális megfogó segítségével, az elkészült furatunkba be tudjuk húzni a kívánt/megrendelt átmérőjű csövet. Ez a cső anyagát tekintve lehet akár acélcső, tekercses vagy tompa hegesztési eljárással készült KPE cső is.Állunk rendelkezésére